Blog

In ons blog houden wij u regelmatig op de hoogte van onze laatste projecten en de ontwikkelingen binnen ons bedrijf. Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs, meld u dan aan via e-mail of like onze pagina op facebook.

Nieuwste blogs


De beste wensen voor 2024

En alweer zijn we een jaar verder. Ietwat aan de late kant maar uiteraard wensen we iedereen een voorspoedig 2024. In het afgelopen jaar hebben we weer diverse mooie maatwerk projecten uitgevoerd. Maar opvallend was de toenemende vraag naar reparatie en restauratie van diverse verlichtings armaturen Ondertussen gaat het nu ook vaak om waardevolle antieke en vintage lampen, waar bij de reparatie van deze stukken, ons veelzijdig vakmanschap goed van pas komt. Een van de projecten die er voor ons in het afgelopen jaar uitsprong was de reproductie van een oude kerk kroonluchter. We werden benaderd door een echtpaar die het origineel hadden zien hangen in een brocante zaak met kerkelijke artikelen. Maar helaas waren de afmetingen te groot voor hun huis in aanbouw. De vraag was simpel, kunnen jullie zo’n kroonluchter namaken, maar dan iets kleiner? Naar een diameter van 250 m. Dergelijke vragen krijgen we wel vaker, en meestal is het niet haalbaar of interessant, maar in dit geval ontstond er direct een enthousiast gevoel. Na de kroonluchter ( vanaf de foto) op schaal getekend te hebben en een aantal details te hebben aangepast kregen we de opdracht het uit te voeren. De hele lamp is voornamelijk opgebouwd uit gewalste strip, gebogen buis en rond staf profiel. Tientallen uren hebben gezeten in het met de hand bewerken van deze materialen, waarschijnlijk net zo als toen ruim honderd jaar geleden het oorspronkelijke model is gemaakt. Voor ons was de voldoening dan ook erg groot om al deze onderdelen samen te voegen tot deze fantastische lamp. En voor de opdrachtgevers is het “Het pronkstuk” in het nieuwe huis. Wij waren ook heel blij met het resultaat en verheugen ons op een volgende uitdaging.
31/01/2024 
lees meer

“ Diverse lampen waaronder een lamp voor trapgat. “

“ Diverse lampen waaronder een lamp voor trapgat. “ Deze aanvraag kregen wij nu ongeveer een jaar geleden en door deze aanvraag ontstond er een opdracht met veel technische en creatieve uitdagingen. Gelukkig ontmoeten wij als Kunst en Licht, altijd weer mensen die houden van een uitdaging en mensen die er van houden om van ieder stuk in hun interieur een bijzonder object te maken. Bij deze klant zagen we de met zorg gekozen meubels, de bijzondere houten vloer, de open haard en nu was de aandacht gericht op een passende verlichting. Al snel ontstond er een gesprek over een aantal mogelijke ontwerpen, passend bij de vloer en functioneel en sfeervol aanlichten van de tafel en het kookeiland. Wij hebben een ontwerp gemaakt voor twee grote takken met druppels, een boven de eettafel en een boven het kookeiland. De vorm van de takken sloot mooi aan op het patroon van de eikenhouten vloer. Dit patroon is organisch gevormd, doordat de stam van de eiken in organische vormen opgesneden en in elkaar gepuzzeld werden. Een fraai staaltje van vakmanschap echt heel bijzonder. De plafonnières met gefused glas in de halletjes waren zeer passend. Wat overbleef was de vraag: een lamp in het trapgat. Het trapgat, een zeer smalle ruimte 90 cm x 60 cm en een hoge ruimte 10 meter met veel elementen, zoals zwart staal, een eikenhouten trap en op de beneden vloer een sterpatroon van verschillende houtsoorten gelegd .Deze ster moest vanuit de lamp aangelicht worden. De totale lengte van de lamp hebben we op 7,5 meter gezet en een optie gemaakt van 3 ontwerpen. Bij alle 3 de ontwerpen voor het lichtobject, zijn we uitgegaan van een stalen koker 35 x 35 mm. De koker is zwart gepoedercoated. De keuze van de klant viel op het ontwerp van een glazen lens met een 1 Watt powerled. Een prachtig resultaat en door z’n eenvoud een sieraad in het trapgat. Het trapgat wordt uitgelicht door 13 Led’s en de onderkant van de koker eindigt in een lens met 1 Led, om de ster op de vloer aan te lichten. De lamp is dimbaar om ook een zacht lichteffect te creëren. Het rode stoffen snoer is een vrolijk accent dat zich herhaalt in de panelen van de glazen deur
08/11/2023 
lees meer

Opening expositie komende zaterdag 15 april 2023.

Komende zaterdag 15 april 17.00 uur is de OPENING van de tentoonstelling: THE FALSE PROPHET De Biltse kunstenaar Peter van Ardenne nam van april t/m november 2022 deel aan de Biënnale van European Cultural Centre Italy in Venetië. Zijn installatie The False Prophet was daar te zien in het 17e -eeuwse Palazzo Mora. The False Prophet bestaat uit 7 beelden, elk op een eigen sokkel, die een geprint mozaïek uit het opgegraven Pompeï flankeren. De achterzijde van een van de sculpturen draagt een citaat van Bruce Springsteen: “Blind faith in our leaders or in anything will get you killed.” Actueler kan het niet. De expositie is te bezichtigen van 15 april t/m 15 juni en zal tevens deel uitmaken van de Kunstroute BeeKk. Je bent van harte welkom komende zaterdag voor de feestelijke opening en we horen graag van te voren of je komt.
11/04/2023 
lees meer

Het duurzaam label.

Waarom wij al jarenlang het label duurzaam verdienen. Zo hebben wij, 20 jaar geleden, lampen verkocht waaraan sommige klanten nog steeds gehecht zijn. Soms moet de lamp opgefrist , een glazen kapje vervangen of wordt er voor een ander model glas gekozen. Ook worden we gevraagd om een kroonluchter helemaal te reviseren en bijvoorbeeld opnieuw te verchromen. Puur door unieke stukken te maken die in een interieur passen en waar je na jaren nog niet op uit gekeken bent. Modern en eigentijds, maar niet trendy en tijdgevoelig. Vaak wordt ons gezegd dat onze modellen op iets van vroeger lijken en aan de art Deco tijd doet denken. Dat kan, want dat is een periode in de geschiedenis waar kunstenaars gevraagd zijn om te ontwerpen voor handwerkers/ambachtslieden en later voor fabrieksmatige productie van o.a. meubels en verlichting. Dit zie je in onze producten terug. Wij zijn de handwerkers en werken met duurzame materialen en kopen de materialen zoveel mogelijk in bij Nederlandse leveranciers en het liefst werken wij samen met lokale bedrijven. De basismaterialen die wij gebruiken zijn geschikt om lang mee te gaan. Al ons verlichting is geschikt voor energiezuinige lichtbronnen. Naast ontwerpen en produceren van verlichting bieden wij ook reparatie aan van lampen die niet door ons zijn vervaardigd. Dit doen wij, omdat we zo een steentje bijdragen aan een betere leefomgeving. Wij doen er alles aan dat we niet teveel mee hoeven te doen aan een wegwerpmaatschappij. Vind u ook dat we dit label verdienen?
19/10/2022 
lees meer

In de Stadspers

Mogen we ons even voorstellen. Achter de producten van Kunst&Licht&Glas die u van onze advertenties kent staat een kunstenaarscollectief bestaande uit vier personen. Ieder van ons heeft zijn eigen disciplines, een eigen inbreng en samen komen we tot het eindproduct. Jozé, die begin jaren 90 de start heeft gemaakt van ons bedrijf, ontwerpt de modellen die gevraagd zijn voor de projecten en ook voor de collecties die te zien zijn in ons atelier. Als er een eerste overleg met de klant is geweest en de schetsfase start, zitten we al snel met elkaar in overleg om te kijken of de ontstane ideeën ook om te zetten zijn naar een uiteindelijke realisatie. De modellen en lichtobjecten worden gemaakt door Jorg en Igor. Onderdelen worden door ons gebogen gelast, gepolijst en uiteindelijk geassembleerd. Daarnaast werken we samen met diverse producenten zoals staalleveranciers en bewerkers, glasblazerijen en elektronische groothandel. Het gefusede glas wordt in ons atelier gemaakt door Sascha, zij heeft een grote ervaring op het gebied van deze glastechniek en geeft ook glasworkshops. Heeft u interesse in onze verlichting of zoekt u iets dat op maat gemaakt moet worden, kom dan langs in onze winkel of bezoek de website.
20/04/2021 
lees meer

Zwier

Al 25 jaar Verlichting op Maat. Zeer recent hebben we weer een geslaagd project afgerond voor een particuliere klant. Het ging om een aanbouw waar de eettafel deels in de woonkamer en deels in de serre is komen te staan. Bij bepaalde gelegenheden wordt de tafel een kwartslag gedraaid dus was er ook de wens om onder de lamp door te kunnen lopen, al met al best een lastige situatie. Na verschillende opties door genomen te hebben is voor het model ‘De Zwier’ gekozen en moest er een stroompunt aangelegd worden op de voormalige buitenmuur. De lamp is geheel op maat gemaakt, uitgevoerd in roest vrij staal met wit gewolkte kapjes. Dit is een goed voorbeeld van hoe wij al 25 jaar in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers tot een mooie en functionele lichtoplossing komen. Dit proces loopt van locatiebezoek, tot ontwerp fase, productie en uiteindelijk de montage. Naast particuliere projecten realiseren we ook projectmatige verlichting voor horeca, kantoren, kerken, scholen etc. Voor meer informatie bezoek onze website of kom langs in onze showroom voor advies en inspiratie.
17/04/2020 
lees meer

Glaskunstwerk Genmab

In nauwe samenwerking met SCICOM VISUALS, Joost Bakker hebben we dit glaskunstwerk gerealiseerd. I am thrilled to let you know that the “Spaghettified Antibody” is now exhibited in the main entrance hall at Genmab, Utrecht. After I developed the original computer model 2 years ago, Kunst & Licht & Glas in De Bilt worked very hard to capture the model in 60 glass plates. Several people were very important to help me realize this project: First of all, Jozé ten Have, Jorg van der Plank and Igor Fischl for materializing the model – thank you for your expertise and perseverance! Also Sigrid Ruuls from Genmab deserves a big thank you for her constant enthousiasm about the project. Finally, I will not forget mentioning the contribution of Daniel Versteegh – thanks for the fruitful discussions about possibilities to capture this 3D model! Client: Genmab BV Software/material: Cinema 4D, printed on extra clear float glass, 2-component silicone glue. Concept/idea: Joost Bakker Realization: Jozé ten Have, Jorg van der Plank and Igor Fischl https://vimeo.com/375224550
28/11/2019 
lees meer

Wandlamp met gefused glas.

KUNST & LICHT & GLAS Glasfusen en verlichting. Niet voor niets staat er achter kunst en licht het woordje glas. Naast de geblazen glazen maken we gebruik van gefused glas. Glasfusing is een techniek waarbij op hoge temperatuur glas vervormd, en aan elkaar gesmolten wordt. Hiervan worden objecten zoals schalen, panelen maar ook diverse glazen onderdelen voor onze lampen gemaakt. Onze specialist in glasfusen is Sascha Hacska. Ze maakte onder andere meters grote glazen takken die een onderdeel vormden van een lichtobject in Villa Sluysoort. Voor onze lampencollectie Glacier versmelten we vier centimeter dikke glasstukken. Door middel van led techniek schijnt het licht in het glas en laat fijne structuren zoals luchtbelletjes oplichten. Het resultaat is een fascinerend magisch effect dat associeert met ijs. Ook maken we plafonnière schalen in verschillende maten en (de weglaten) kleurencombinaties waarbij oneindig gevarieerd kan worden. De keuze voor kleur, vorm en structuur kunt u bepalen aan de hand van samples die u in onze showroom kunt bekijken. Bij een recent project was de vraag een wandlamp te ontwerpen die veel licht naar boven en beneden moest geven. Het uiteindelijke product is eenvoudig van vorm, functioneel en past als een sieraad in de ruimte.
10/10/2019 
lees meer

Lichtadvies

De laatste decennia is er veel veranderd op het gebied van lichttechniek, van gloeilamp naar halogeen naar spaarlamp en op het moment is bijna iedere verkochte lamp in het huishouden een ledlamp. We hebben het allemaal meegemaakt. Een prachtige uitvinding led, maar toen deze lichttechniek op de markt kwam duurde het nog een hele tijd om een geschikte lamp te vinden voor in de huiskamer. De eisen die we aan sfeer en functioneel licht stellen zijn erg belangrijk voor onze leefomgeving. De kleur van het licht is sfeerbepalend, toen de eerste led lampen op de markt kwamen was het licht vaak erg koud en sprak men van blauw licht. Later werd het licht wel warmer maar was de kwaliteit van de kleurweergave slecht, waardoor je toch het gevoel kreeg dat het licht bijvoorbeeld paarsig of groenig was. Vaak worden wij gevraagd of er in onze armaturen ledlampen kunnen aangezien de gloei- en halogeenlampen binnen enkele jaren uit de handel gaan. Het antwoord is dan uiteraard ‘ja’. Daarna komt de vraag of deze lampen dan genoeg en mooi licht geven om bij te kunnen lezen en of ze dimbaar zijn om bijvoorbeeld gezellig na te tafelen Een hoop wensen dus, die niet altijd makkelijk in te willigen zijn Ondertussen kunnen wij vanuit onze praktijkervaring de klant adviseren in de keuze van de juiste lamp die voldoet aan hun eisen. Veel modernere led lampen variëren ook van kleurtemperatuur naarmate je het licht dimt, hiermee wordt in feite de gloeilamp nagebootst. Wanneer je een gloeilamp voluit laat branden geeft hij een witter licht, en als je hem dimt wordt het meer oranje. Wij kunnen een goed advies geven over de lichtbron met de mogelijkheid om te dimmen, wanneer u wilt kunnen we op bestaande contactdozen een nieuwe led dimmer installeren. Per type lamp moet er altijd weer gekeken worden wat de meest geschikte dimmer is. In enkele gevallen is het nodig dat er werkelijk iets moet worden aangepast aan de lamp om het mogelijk te maken de oude verlichting te vervangen voor led.
05/06/2019 
lees meer

Staande leeslamp op maat

Het eerste contact met de klant was voor een reparatie aan een staande lamp. Deze lamp was niet meer te repareren. Zij besloten om door ons 2 nieuwe lampen te laten maken. De staande lampen moesten aan een aantal eisen voldoen onder andere een goede leesfunctie. Samen hebben we de onderdelen in ons atelier bij elkaar gezocht. De finish, ook naar keuze, is mat zwart. Ze zijn zeer expressief geworden.
22/08/2018 
lees meer

Nieuwe data Glasfuse workshops tot December 2018

Schrijf je voor 13 Juli 2018 in voor een van onze glasfuse workshops en krijg 10% korting! In ons eigen atelier geven wij regelmatig workshops glasfusen voor beginners en gevorderden. Tijdens de workshop leert u technieken die u direct in de praktijk toepast. Aan het einde van de workshop heeft u een zelfgemaakt glaskunstwerk. Wilt u met uw bedrijf, team, afdeling, vrienden, familie, kinderen of anders creatief aan de slag onder onze begeleiding? Neem dan contact met ons op er kan een gepaste workshop en offerte worden gemaakt. Wij bieden de volgende workshops aan: Basisworkshop De diepte in Schilderen en fusen Kinderworkshop
06/06/2018 
lees meer

Je eigen foto op glas bestellen!

Wil je een eigen foto op glas laten maken? Dat kan dan nu! Doordat ik een opdracht heb om een logo op glas te drukken kan ik nu ook kleine formaten op korte termijn maken. Voor meer info en prijzen ga naar verhalendglas.nl mocht je willen bestellen mail mij dan snel de foto op ware grote 300 dpi. info@verhalendglas.nl
06/06/2018 
lees meer

Glas in lood paneel

Dit glas in lood paneel is een replica van een kerkraam. De eigenaar wilde graag licht achter het paneel hebben. Met licht komen de kleuren en de afbeelding pas echt tot leven. We moesten als het ware het daglicht nabootsen. Nu is er de mooie uitvinding: Led en in deze ideaal om subtiel het beoogde effect voor elkaar te krijgen. De Ledstrip is aan de binnenkant van de houtenlijst bevestigd. Om het licht mooi te laten verspreiden is er ook een mat paneel met enig afstand van het glas gemonteerd. De houtenlijst is in ons atelier op maat gemaakt.
01/06/2018 
lees meer

Expositie BeeKk Traverse gemeentehuis Bilthoven

Van 18 Mei tot 3 Juli wordt divers glas werk van Sascha Hacska geexposeert in de Traverse, gemeentehuis in Bilthoven. Een mooie expo. met diverse kunstenaar van BeeKk. Opening 18 mei 17.30 uur
09/05/2018 
lees meer

Kunstroute BeeKk 26 en 27 Mei 2018

Kunstroute BeeKk Dit jaar doen Jozé ten Have en Sascha Hacska weer mee aan de kunstroute BeeKk. Deze is op 26 en 27 Mei van 12.00 tot 17.00 uur. Er is divers werk te zien Schilderijen, Lichtobjecten , Glaskunst en glasobjecten. Tijdens de kunstroute exposeert Ineka Croon als gast bij ons in het atelier met mooie poetische schilderijen. De schilderijen van INEKA CROON gaan over mensen en over dat wat hen bezighoudt: liefde, verlies, vreugde en verdriet, eenzaamheid, de soms complexe verhouding tussen man en vrouw. Haar werk is expressief, krachtig en poëtisch, waarbij het vrije kleurgebruik opvalt. Het liefst werkt ze met acrylverf, laag over laag. Ze woont en werkt in Nieuwegein, is lid van Kunstkring BeeKk in De Bilt en exposeert regelmatig in binnen-en buitenland. Voor meer info.: Kunstkring BeeKk
09/05/2018 
lees meer

Collectie

We zijn druk bezig met het fotograferen van onze Jeu de Boules collectie. Iedereen helpt mee en ja ook de poes. Ondertussen zijn er al een aantal bijzonder mooie foto's. Allemaal gemaakt door "onze" fotograaf Marieke Wijntjes. We hopen binnenkort de hele collectie op de site te kunnen laten zien.
13/04/2018 
lees meer

Expositie SER de Haag

Van 26 februari t/m 13 april 2018 kunt u in het SER-gebouw de expositie ‘Kunst voor kunst’ zien, van Jozé ten Have en Sascha Hackska. Graag nodigen wij u uit voor de vernissage van onze expositie in het SER gebouw Den Haag. Te zien zijn schilderijen van Jozé ten Have en divers glaswerk van Sascha Hacska We zien u graag op donderdag 22 maart. Aanvang 16.00 tot 17.00 uur Voor meer info. Zie SER
08/03/2018 
lees meer

Reparatie kristallen kroonluchter

Bij het repareren van een kristallen kroonluchter, notabene van de burgemeester himself, ontbreken er altijd de nodige kristallen. Hoe fijn is het dan dat we bakjes vol met hangertjes in allerlei vormen en maten hebben. Vooral als je weet dat een kristal bijna nooit die vorm of kwaliteit heeft die je eigenlijk zoekt. Dan zijn die prachtige schitterende stukjes glas een uitkomst! Bling bling is het motto en ja dat is fascinerend.
23/02/2018 
lees meer

En de winnaar is………………….

Voor Innovation for Health zijn we gevraagd om een award te ontwerpen. Het werd een hoofd met daarin een lichtje, een helder idee als het ware. Een jonge creatieve wetenschapper mocht deze prijs in ontvangst nemen en hopelijk was zij net zo enthousiast als de opdrachtgever. “En vooral ook: bedankt jullie allemaal voor de heeeeeeeel mooie award! We zijn hier bij Genmab onder de indruk van resultaat, en ik schat in dat degene die de award gaat krijgen er ook heel blij mee zal zijn.”
14/02/2018 
lees meer

Uitnodiging onthulling Glastableau zaterdag 17 februari

Het initiatief voor het maken van het tableau is genomen door de Galerie Ruimte voor Kunst in de Dorpsstraat. De makers van het tableau zijn Sascha Hacska en Hans Kars, Verhalendglas.nl. Het glastableau heeft het verkeer en vervoer in Het Oude Dorp als thema. Het gaat over het verkeer en vervoer in het verleden. Voor dit thema is gekozen gelet op de betekenis hiervan voor Het Oude Dorp door de eeuwen heen. Met het glastableau willen we de historische dynamiek in de ruimte van Het Oude Dorp aan de hand van het thema verkeer en vervoer duidelijk maken. Het maken van het glastableau is financieel mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente De Bilt en de bedrijven BonbonMargo, Beixo, hotel restaurant Van der Valk, Amis, De Biltse Barbier, Gelato Burano, Kunst & Licht & Glas, Kars Basic, De Weergever en J.G. Beeldhouwwerk. Het tableau hangt bij de ingang van Kunst en Licht op Dorpsstraat 59. De financiering is nog niet helemaal rond. Wilt u hiervoor een donatie doen? Neem dan contact op met Ruimte voor Kunst; info@ruimtevoorkunst.com. Of maak een gewenst bedrag over naar NL61RABO0102179921 onder vermelding “Bijdrage kosten realisatie Glastableau Het oude Dorp”
08/02/2018 
lees meer

Falling paper hanglamp

Speciaal op maat gemaakt, tja het is onze specialiteit, maar dit is weer eens echt gelukt. De klant zag een kleine versie van een led balk met 2 panelen met het Falling paper glas in onze etalage hangen. De maten van de glaspanelen moesten aangepast worden naar een lengte van 120 cm en hoogte of breedte van 14 cm. Er zijn een aantal 1 Watt powerled's in het armatuur gezet voor indirect licht naar boven en werklicht op het aanrecht. De lamp is dimbaar. de glazen panelen zijn met de glanzende zijde naar buiten gemonteerd. Dit zorgt voor een reflectie van het licht dat van buiten komt. Stralend overdag en stralend 's avonds.
31/01/2018 
lees meer

Kerstversiering en kado's

Het is weer zover, we hebben weer een etalage vol met unieke kersthangers en kerst cadeautjes. Lees verder voor meer informatie.
07/12/2017 
lees meer

Raampaneel geplaatst.

Vandaag is dit prachtige raampaneel geplaatst. Het is altijd zo fijn om te zien als na plaatsing je het gevoel krijgt alsof het altijd daar heft gehangen.
01/12/2017 
lees meer

Fototegel in glas

Een foto gebrand in glas krijgt beeldend een extra dimensie doordat glas transparant kan zijn of juist niet. Glasfoto’s in glas zijn een duurzame en unieke manier een foto voor altijd vast te leggen. Een foto in glas is kleurvast en waterbestendig. Op deze mannier kun je een bijzondere foto, dierbare of gebeurtenis vastleggen. Je kunt denken aan huwelijk, geboorte, herinnering etc. Wil je met kerst of sinterklaas een origineel cadeau geven? Stuur je foto dan voor 1 december op. Voor meer informatie ga naar verhalendglas.nl
14/11/2017 
lees meer

Lichtobject met led en transparante druppels

Het is elke keer weer een spannend moment....... De klant komt en wil iets n.a.v. lichtobjecten en lampen die we in onze showroom hebben.Zij zagen de transparante druppels en de led armaturen met lenzen.
08/11/2017 
lees meer

Kunst en vakmanschap

Kunst & Licht & Glas combineert kunst en modern design met jarenlange ervaring en ambachtelijk vakmanschap. Voor ons is geen vraag te gek en geen project te groot of te klein, maar juist altijd een uitdaging! Persoonlijke wensen staan bij ons voorop, om samen met de klant tot het gewenste eindresultaat te komen. Neem daarom altijd vrijblijvend contact op of kom eens langs in onze showroom in De Bilt.

Dorpsstraat 59
3732 HH De Bilt
Nederland

Werkplaats/showroom:
Tel.: +31 (0)30 2201266
Mob.: +31 (0)6 40222416
Mob: +31 (0)6 26484574
E-mail: info@kunst-en-licht.nl

Contactformulier Kunst & Licht & Glas

Met vragen kunt u ons bellen op +31 (0)30 2201266 of mailen naar info@kunstenlicht.nl
Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij spoedig contact met u opVelden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.