Geschiedenis

25 Jaar geleden zijn we begonnen met het verzamelen van Art Deco lampen in Wenen. Een bijzondere stijl de Wiener Werkstätte met Josef Hoffmann en Koloman Moser, wij verzamelden de navolgelingen die machinaal geproduceerd werden. Heel anders als de Franse en Belgische Jugenstil/Art Nouveau ook heel anders als Engeland met Macintosh en Duitsland met Bauhaus. Vanuit onze verzameling hebben we veel verkocht en kregen vaker de vraag naar produktie. Deze produktie is een heel eigen weg gegaan, maar wanneer het over reproduktie gaat zie je toch weer waar onze "roots" zijn.

Lees meer over mijn ideeën, filosofie.

Interview met Joze ten Have.

Hoe en wanneer ben je begonnen met het maken van bijzondere lampen?

Kunst en Licht is in 1994 opgericht door Jozé ten Have als antwoord op vragen van haar klanten om een uitgebreider aanbod dan de originele Weense Art deco verlichting die Jozé toen voerde. “Ik kreeg steeds meer vraag van particulieren en bedrijven naar nieuw ontworpen verlichting in verschillende stijlen zoals Jugendstil, Art Deco, Jaren 50 en wat later, ook heel strak ontworpen moderne verlichting met nieuwe technieken zoals LED. Het voordeel daarvan is, dat ik sinds die tijd voor elk interieur precies op maat kan leveren, zowel naar afmeting als naar budget.”

Heb je hiervoor een opleiding gevolgd?

Ik ben beeldend kunstenaar en studeerde aan de academie St.Joost in Breda.

Wat is de toegevoegde waarde van jouw lichtsculpturen?

Als beeldend kunstenaar heb je veel verbeeldingskracht, combineer dat met vakmanschap dan creeër je mooie lichtobjecten.

Hoe vrij ben je als je in opdracht werkt?

Bij elk project gaat het om de fusie tussen het artistieke en de sfeer van het lichtobject zelf en het praktische: het moet ook precies dat soort licht geven dat de klant in gedachten had.

Wat is een goede lamp in jouw ogen?

Wanneer de lamp voldoet aan een bepaalde vakmanschap en tegelijkertijd de vrijheid van de ontwerper in tact laat bij het omzetten naar de realisatie

Wat is je meest favoriete eigen lamp en waarom.

Een reuzachtige kroonluchter van 4 meter doorsnee en 6 meter hoog die wij twee keer  gemaakt hebben voor de Albanese kunstenaar Adrian Paci, die in Nederland en in Sydney, Australië exposeerde. “Het was een geweldig kunstproject. De lamp hing heel laag, eronder brulden generatoren, de rest van de ruimte was donker, stoffig en vies. Bij elkaar was het een kakofonie van stof herrie en stank. En: van licht en schitter en heel veel kroonluchter. Het resultaat was bedoeld om een knallend effect neer te zetten en de verschillen tussen rijk en arm in beeld te brengen. Goed gelukt dus, alle zintuigen namen die verschillen waar.”

Wat is je meest favoriete lamp van een ander en waarom.

De van stof gemaakte lampen van aqua creations zijn absoluut schitterend.
Vrouwelijk, organisch en magisch.

Kun je iets vertellen over bijzondere materialen waar je mee gewerkt heb?

Wij werken met verschillende materialen, zoals messing, koper, staal, RVS en glas.
Wat het glas betreft werken we met een aantal verschillende glasateliers waaronder de glasblazerij in Leerdam.
Het glas laten we meestal in kleine oplages blazen en ook hebben we de mogelijkheid om replica's te maken. Laatst hebben we een glas laten blazen voor een originele Gispen lamp.Dit is wel een kostbare en tijdrovende bezigheid, maar soms is een art deco model het waard.
In ons atelier kunnen we glas fusen dat heet versmelten en dit geeft weer veel mogelijkheden om met glasstukjes en glasplaten te werken in verschillende modellen.
Nu kun je met Led glas van zeer dichtbij glas aan en inlichten en dat geeft dan ook weer zeer veel ruimte om creatief te zijn. Glaspanelen van bovenaf aangeschenen door 1 Watt power Led's achter lenzen... en de lijn vervaagt tussen ambacht en kunst.

Wat versta jij onder vakmanschap?

We hebben een "Amsterdamse School" lamp gerealiseerd..
Het originele ontwerp is van de architect Siebe Jan Bouma rond 1920. Van deze lamp hebben wij een verkleinde kopie gemaakt in messing, de lamp is 370 cm lang.
Voor mij is dit project een goed voorbeeld van vakmanschap.
Er zat veel soldeerwerk in deze lamp, zoals diverse ringen en de kettingen. De kaphouders hebben we in een kleine oplage laten forceren, naar origineel art deco model.

Over ieder onderdeeltje is nagedacht en voor deze lamp op maat gemaakt.
Bij deze lamp hebben we wandlampen met messing ornamenten en ook in stijl LED wandlampen gemaakt.Het geheel is een plaatje geworden!

Je doel/droom als ontwerper..

Ik zou graag zowel enorm grote als kleine lichtsculpturen willen bedenken en maken en daar oneindig veel tijd voor krijgen.

 

Kunst en vakmanschap

Kunst & Licht & Glas combineert kunst en modern design met jarenlange ervaring en ambachtelijk vakmanschap. Voor ons is geen vraag te gek en geen project te groot of te klein, maar juist altijd een uitdaging! Persoonlijke wensen staan bij ons voorop, om samen met de klant tot het gewenste eindresultaat te komen. Neem daarom altijd vrijblijvend contact op of kom eens langs in onze showroom in De Bilt.

Dorpsstraat 59
3732 HH De Bilt
Nederland

Werkplaats/showroom:
Tel.: +31 (0)30 2201266
Mob.: +31 (0)6 40222416
Mob: +31 (0)6 26484574
E-mail: info@kunst-en-licht.nl

Contactformulier Kunst & Licht & Glas

Met vragen kunt u ons bellen op +31 (0)30 2201266 of mailen naar info@kunstenlicht.nl
Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen wij spoedig contact met u opVelden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.